Parohia Maia Catargi
Rețea

Prezentare

 

 

BISERICA ADORMIREA MAICII DOMNULUI - MAIA CATARGI
 

Hramuri: Sfântul Nicolae şi Adormirea Maicii Domnului

Adresa: Str. Muzeului, comuna Maia, judeţul Ialomiţa
    Preot Paroh: Sebastian Gabriel TUDOR


ISTORICUL BISERICII

 Biserica din Parohia Maia-Catargi, monument istoric, se află la marginea estică a satului Maia, aproape de un promontoriu care domină pădurea și valea Maia. A fost zidită în anul 1778, de către marele clucer Pană Gr. Filipescu, din neamul marilor boieri munteni Filipești, în locul unei biserici mai vechi, ridicată de părintele său.

Biserica a servit multă vreme drept biserică de curte a boierilor Filipescu, iar după ridicarea lăcașului păstrat până astăzi, a slujit familiei Catargiu și enoriașilor din vecinătate. În anul 1862, Ecaterina Paravicini-Catargiu a restaurat complet biserica, unde a adus rămășițele pământești ale soțului său, fostul prim-ministru și lider politic conservator Barbu Catargiu (1807-1862).

PISANIA cu litere chirilice menționează: „Această sfentă şi dumnezeească beserecă dintru întâiu a fost făcută de dumnealui Jupan Grigore Filipescu Vel Clucer, primind hramul înălţarea Domnului Dumnezeu şi Mântuitor. De multă vreme şi învechindu-să şi stricându-să acum dă isnoavă din temelie s-a zidit de preacredinciosul această podoabă precum se vede cu cheltuiala DD-lui Jupan Pană Grigore Filipescu Vel Clucer și de Jupâneasa DD-lui Aniţa Câmpineanca, pentru spăsenia fiilor lor, Pavel Filipescu Vel Paharnic şi Constantin Filipescu Vel Comşel, adăogând hramul Adormirea Prea Sfintei Stăpânei noastre de Dumnezeu născătoare şi fecioară Maria, ca să fie pomenire DD-lor şi părinţilor DD-lor în veci, în zilele prealuminatului Ioan Ipsilante Voevod, la anii de la spăsenia lumii văleat 1778 oct“.

A doua PISANIE a bisericii, pusă în anul 1862, glăsuiește: „1862 iuniu 8. Acest sfânt lăcaș s-a restaurat, s-a înnoit cu umilință către Atotputernicul pentru a primi întru eterna împărăția sa, sufletul preaiubitului meu soţ și martire aci înmormântat, Barbu Katargi, de mine numita și în veci jalnica sa văduvă, Ecaterina Katargi“.



PICTURA

 În anul 1952, biserica a fost restaurată, inclusiv la pictură, fiind resfințită la 20 iulie 1952, de către Episcopul vicar Teoctist Botoșăneanu, viitorul patriarh al României. În anul 1971, prin stăruințele preotului Alexandru Marinescu, biserica a fost din nou restaurată, iar pictura a fost restaurată în anul 1974, tot de către pictorul Vasile Blendea din Văleni-Dâmbovița, care lucrase și în anul 1952, împreună cu pictorul I. Dogărescu.

PISANIA pictată atunci și completată în anul 1974, menționează: „Ziditu-s-a această sfântă biserică, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, din temelie în 1778 de Jupân Pană Filipescu, pentru pomenirea fiilor săi, Pavel şi Constantin, în zilele lui Ipsilanti Voievod. În anul 1862 a fost restaurată fără pictură de Ecaterina Barbu Catargiu pentru pomenirea soţului său Barbu Catargiu. Între anii1946-1952 a fost reparată, făcându-i-se pictura nouă în vremea arhipăstoririi Înalt Prea Sfinţitului Justinian, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, numai cu cheltuiala enoriaşilor acestei parohii, prin dragostea pentru cele sfinte şi stăruinţa consiliului parohial şi comitetului parohial fiind protopop Preot Alexandru Zaharia, iar paroh preot iconom Marinescu Alexandru. S-a sfinţit la 20 iulie 1952 de către Prea Sfințitul Episcop Teoctist Botoşăneanul. Pictura a fost executată de pictorul Vasile Blendea-Văleni Muscel, 1952 iunie 29. Slavă lui Dumnezeu, Amin. În anul 1971 i s-a făcut reparație generală și acoperișul din nou. În anul 1974 s-a repictat din nou de acelaşi pictor Vasile Blendea-Văleni Dâmbovița. S-a sfințit de P.S. Episcop Roman Ialomițeanul, protopop fiind preot Vasile I. Constantin, paroh preot iconom Marinescu Alex. 1974 martie 23. Slavă lui Dumnezeu, Amin.“



ARHITECTURA

 Biserica este în formă de navă, cu un mic pridvor închis şi absida altarului circulară la interior şi pentagonală la exterior. Este lungă de 14 m, lată de 8 m şi înaltă de 9,40 m, fiind lipsită de turlă. Lăcaşul de cult se află într-o bună stare de conservare: interiorul cuprinde 102 mp, fără igrasie, iar pictura este afumată, dar într-o stare relativ bună. Curtea bisericii cuprinde 995 mp, este împrejmuită cu un gard metalic de fier forjat, înalt de 2,25 m, lucrat manual și cuprinde cruci din sec. al XIX-lea, precum și câțiva arbori considerați monumente ale naturii.

Biserica este zidită pe temelie de cărămidă; zidurile sunt din cărămidă subţire de apă. Învelişul original al acoperişului a fost din şindrilă, apoi din tablă galvanizată, cu streaşină foarte îngustă, pe cornişă profilată şi întărită cu scândură. Uşile pridvorului sunt de stejar, pe tăblii, în toc lat, tot din lemn de stejar. Uşile cele mari de la intrarea în biserică sunt din stejar în patru tăblii de construcţie veche, cu balamale lucrate de mână; ancadramentul de piatră masivă al uşilor face parte integrantă din acelaşi bloc de piatră pe care s-a scris prima pisanie.

Ferestrele sunt mari, plus cea mică de la proscomidiar, şi au ancadramentul de la uşă; toate se termină cu ogivă, în stil neogotic. În exterior, biserica are o arhitectură simplă, fără ornamente din tencuială, fără soclu scos afară. Spre vest, la intrare, peretele este în formă de fronton, iar faţada prezintă oarecare mari detalii de arhitectură în stil decadent. Pardoseala interiorului este realizată din plăci de marmură albă şi neagră, imitând tabla de şah.

În interior, pe stânga, se coboară sub paviment, pe o scară, până la cavoul familiei Barbu Catargiu; pe peretele de vest al cavoului, în poziţie verticală, sunt cele două plăci funerare, din marmură albă. Pe prima, inscripția menționează: „1862 iunie 8. Aci zăcu resturile mortale ale prea iubitului meu soţ Barbu Katargi, depuse în această criptă zidită spre acest sfârşit de mine, devotata şi umilita sa văduvă, Ecaterina Katargi“. Pe a doua placă funerară se menționează: „Aici se odihneşte roaba lui Dumnezeu Ecaterina Virginia Barbu Katargiu, născută contesa Paravicini, 25 martie 1817, nemângâiata soţie a acelui care pentru a patriei iubire cădu jertfă lovit de mâna ucigaşe. A încetat din viaţa trecătoare la 29 septembrie, anul mântuirei 1888. Rugaţi-vă pentru dânsa“.

Tot în interiorul bisericii, imediat în dreapta, în pronaos, este lespedea funerară din marmură albă, masivă, aşezată deasupra mormântului fostului prim-ministru Barbu Catargiu. În partea de sus este blazonul familiei sale.

La interior, biserica pare că are o singură încăpere, nefiind o separație între pronaos și altar. Catapeteasma, ce separă naosul de altar, este sculptată din lemn de stejar, datând din 1862. Este realizată artistic, cu arcade la uşi, terminate sus în stil gotic, cu multe flori şi ornamente. Are opt coloane răsucite, pornind de la registrul inferior, icoanele împărăteşti, până la al patrulea de sus.

PICTURA

Pictura, care necesită restaurare, este executată în ulei. Din anul 1974, s-a repictat din nou de acelaşi pictor Vasile Blendea din Văleni din Dâmbovița.

Uşile împărăteşti, icoanele împărăteşti, icoana Domnului Iisus şi icoana Maicii Domnului, precum şi uşile diaconeşti sunt în linie, iar în lături sunt alte două planuri pentru restul de două icoane împărăteşti de margine, dar frânte spre interiorul bisericii, într-un unghi obtuz. Este terminată sus cu Sfânta Cruce din lemn de tei, frumos pictată gri, în tempera.

În biserica parohială s-a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească, de către vrednicul de pomenire Episcop dr. Damaschin Coravu, în ziua de 15 iunie 2003.



ANEXE

 Toate obiectele care formează bunuri cu valoare de patrimoniu şi care nu mai sunt folosite liturgic, au fost transferate pentru păstrare şi conservare în Aşezământul de artă şi cultură religioasă, întemeiat de preotul Alexandru Marinescu și aflat în curtea bisericii parohiale Maia Catargi.

De-a lungul vremii, PREOŢI slujitori la această parohie au fost: Pr. Barbu Duhovnicu (1778-1818); Pr. Dinu Duhovnicu (1818-1831); Pr. Gheorghe Duhovnicu (1831-1848); Pr. Ghiţă Duhovnicu (1854-1880); Pr. Chiriac Georgescu (1880-1937); Pr. Alexandru Marinescu (1937-1996, † 2008); Pr. Ştefan Ene (1997-2009); Pr. Sebastian Gabriel Tudor (din 2009).



ACTIVITĂŢI

 În luna februarie 2015 pc preot paroh a participat la Gala FAO 2014 (Filmul Anului Ortodox 2014) unde a obținut cu filmul înscris, „Maia – Istorie și spiritualitate”, Trofeul Festivalului.

În colaborare cu autoritățile locale, în fiecare an, în luna septembrie, se organizează o sesiune de istorie având ca invitați diverse personalități din domeniul istoric și literar. Evenimentul are loc pe esplanada din vecinătatea curții bisericii.

 
TEXT: Prof. Dr. Ştefan Sava Grigorescu
FOTO: Laurenţiu Tătulescu